fbpx
skip to Main Content

Depressiooni esineb üle maailma kõikides vanuserühmades ja igasuguse sotsiaalse taustaga inimeste seas, nii meeste kui ka naiste hulgas. Harilikult tekib depressioon esimest korda 20–25-aastaselt. Hinnangud depressiooni levimuse kohta kõiguvad tublisti, kuid enamikus riikides kogeb oma elu jooksul depressiooni 8–12% inimestest.

Maailma Terviseorganisatsioon on liigitanud depressiooni maailma kõige invaliidistavamate haiguste hulka – sügav depressioon tekitab sama astme puude kui lõppstaadiumis vähk. Depressioon on keskmise ja kõrge sissetulekuga riikides suurima haiguskoormusega haigus.

Ühes uuringus leiti, et kuni 65% depressiooni all kannatavatest inimestest peab seda haigust tõsise töövõimetuse tekitajaks. Sellest hoolimata ei saa paljud depressiooni all kannatajad mingit ravi.

Mis on depressioon?

depressioon tunnusedLundbeck Eesti kirjutab oma veebilehel, et “Depressioon on tõsine haigus, millega kaasnevad sellised sümptomid nagu kurvameelsus, võimetus tunda rõõmu ja naudingut, energia vähenemine, keskendumisraskused ja enesetapumõtted.”

Ehk siis depressioon ei ole ainult kurvameelsus. Depressioon mõjutab inimesi erineval viisil, kuid see on midagi enamat kui lihtsalt natuke aega kestev meeleolulangus ja masendus. 

Keemiliste muutuste tõttu ajus kogevad depressiooni patsiendid kauakestvat kurbust ja ärevust, neil esineb seletamatuid valusid ning nad kannatavad kehva unekvaliteedi ja/või huvi- ja energiapuuduse all. Depressiooni sümptomid võivad kesta nädalaid, kuid või aastaid. Kõige tõsisematel juhtudel võib depressioon viia enesetapumõtete ja enesevigastamiseni. 

Elu depressiooniga võib olla väljakutsuv, kuid õige ravi ja toetusega on võimalik leida uusi toimetulekustrateegiad ning taastada elukvaliteet ja rõõm igapäevaelu tegevustest.

Millest tekib depressioon?

Depressiooni tekkepõhjused võivad olla väga erinevad. Depressiooni tekkepõhjuse mõistmiseks tasub analüüsida oma elus olevaid stressi allikaid. Iga stressi allikas võib viia depressioonini. Selleks võib olla lähedase surm, suur muutus, nt kolimine, krooniline haigus või lapse sünd. Mõelda tasub ka oma perekonna ajaloo peale ja võib-olla on depressiooni põhjuseks hoopis pärilikkus. Märgata võiks ka, kas tujud järgivad mingit kindlat mustrit. Kui Sinu tujud kõiguvad regulaarselt üles ja alla, võib sul olla hooajaline depressioon või bipolaarne meeleoluhäire. Võimalikud depressiooni põhjused võivad seega olla näiteks:

  • psühholoogilised või emotsionaalsed põhjused (pikaajaline stress, psühhotrauma)
  • minevikus toimunud kurvad sündmused ja õnnetused (lähedaste kaotus, füüsiline ja seksuaalne vägivald)
  • muutused aju keemilises tasakaalus (ravimite kõrvalnähtudena, pideva alkoholi või uimastite tarvitamise tagajärjel, haiguste korral, hormonaalsetest muutustest, päevavalguse puudumisest)
  • isiklik kaotus (pikalt kestev lein)
  • keskkond (talvemasendus, üksindus)
  • haigus ja ravimid (kroonilised haigused)
  • pärilikkus
  • hormonaalsed muutused naistel (rasedus, sünnitus, menopaus), sellega võib kaasneda nii rasedusaegne kui ka sünnitusjärgne depressioon
  • isiksus (liigne emotsionaalne tundlikkus, negatiivne mõtlemine, passiivne käitumine, liigne perfektsionism)

Depressioon on keeruline haigus ja tavaliselt ei ole selle tekkel üht kindlat põhjust, vaid see tekib mitme teguri koosmõjul. Võimalusel võib konsulteerida ka psühholoogiga, kes aitab aru saada, millest on depressioon tekkinud. 

Telli tervisliku eluviisi nipid oma postkasti

Internet on täis infot toitumisest ja tervisliku eluviisi soovitustest. Kuid mitte kõik ei ole sulle kasulikud - toome sinuni ainult teaduslikult tõestatud soovitused ja nipid oma vaimse ja füüsilise tervise parandamiseks. Uudiskirja ei saada me tihti, isegi mitte kord kuus. Uudiskirja tellides nõustud meie privaatsustingimustega.

    Depressiooni teke lähisuhte mõjul

    Ka lähisuhe võib olla peamiseks depressiooni allikaks. Näiteks võib midagi teise inimese käitumises või sõnades elustada aastatetaguse psühhotrauma, mis pole üldse selle inimesega seotud. Lähisuhe võib põhjustada ka pikaajalist stressi, mis võib viia depressiooni väljakujunemiseni. Näiteks vajadus kedagi pidevalt hooldada, tülitsemine, lähisuhtevägivald jne. Kui võimalik depressiooni põhjus jääb tähelepanuta ja lahendamata, võivad depressiooni emotsionaalsed ja füüsilised tunnused ning sümptomid jääda püsima pikaajaliselt.

    Kui oled oma õnnelikkuse taset hinnanud ja leidnud piisavalt põhjust muretsemiseks, tasub üle vaadata ka oma lähisuhe. 

    • Kas abikaasa kohtleb sind lahkelt ja lugupidavalt? Kui abikaasa kritiseerib või alavääristab sind tihti, võid kannatada alaväärsuse ja depressiooni all. Terves suhtes julgustavad ja respekteerivad mõlemad partnerid üksteist. Näiteks, kui su abikaasa heidab nalja sinu töö üle ja ei aruta sinuga teid mõlemat puudutavaid otsuseid, satud tõenäolisemalt oma suhtes depressiooni.
    • Mõtle, kas saad oma abikaasa kõrval jääda iseendaks. Küsi endalt, kas su kaasa armastab ja hindab sind sellisena nagu sa oled või pead tema läheduses teesklema kedagi teist? Suhe, mis röövib sult su identiteedi, võib olla depressiooni põhjuseks.
      Kui abikaasa eeldab, et vaatad samu saateid, kuulad sama muusikat ja jagad samu arvamusi nagu tema, on aeg hinnata, kas see suhe on sinu jaoks ikka hea.
    • Kui tihti sa koos abikaasaga midagi uut ette võtad? Kas käid koos abikaasaga uutes kohtades, proovite uusi asju ja kogete koos uusi elamusi regulaarselt? Stagneeruv suhe, kus puudub kasv, võib sind õnnetuks teha. Üks märk stagneeruvast suhtest on see, et teil pole enam millestki rääkida.
    • Vaata tulevikku. Võrdle oma eesmärke kaasa omadega ja vaata, kas need on omavahel kooskõlas. Kui need ei ole kooskõlas või kui te ei suuda koos tulevikuplaane üldse arutada, on suur tõenäosus, et see suhe muudab sind õnnetumaks.
      Näiteks, kui sina tahad lapsi saada või abielluda, aga partner seda ei soovi, siis on oht, et muutud depressiivseks.
    • Kontrolli oma seksihimu. Mõtle paari kuu peale tagasi ja hinda, kas sinu või su partneri huvi seksi järele on vähenenud. Vähenenud soov seksida on depressiooni sümptom ja mõjutab sinu suhet tugevalt. Ka mõned depressiooni ravimid võivad seksimise soovi vähendada.
    • Räägi abikaasaga oma kahtlustest ja kõhklustest. Kui oled mõne suhte aspekti pärast mures, siis võta see oma partneriga teemaks. Räägi oma tunnetest ja küsi, kas ta on valmis sind selle lahendamisel aitama. Aus vestlus võib sind rahustada või vastupidi, anda selgust, et on vaja professionaalset abi otsida. Väldi süüdistamist või muul moel kaasa kaitsesse panemist. Pea meeles, et ta ei pruugi probleemi näha nii nagu sina või teadvustada, et sa õnnetu oled.
      Ole konstruktiivne. Keskendu koos lahenduse leidmisele, selle asemel, et kõikvõimalikud suhteprobleemid kaasale näkku visata.
    • Pane tähele ebaterve suhte märke. Kui teie suhtes on märke kaassõltuvusest (codependency) ja/või väärkohtlemisest, võib see sind depressiivseks muuta, ilma et sa seda teadvustaksid. On oluline ära tunda kaassõltuvust ja väärkohtlemist suhtes.
      • Kaassõltuvus on põhimõtteliselt ühepoolne suhe, kus üks partneritest pidevalt annab iseenda arvelt, et teist poolt rahuldada.
      • Väärkohtlemine suhtes ei pruugi avalduda ainult füüsilise rünnakuna. Emotsionaalne vägivald on samamoodi väärkohtlemine. Märgiks on, see, kui üks abikaasa pidevalt kritiseerib või alavääristab teist. Ei austa privaatsust, on armukade või nuhib pidevalt.
      • Kui märkad suhtes kaassõltuvuse või väärkohtlemise märke, pöördu kindlasti kohe psühholoogi poole.
      • Kui oled vägivaldses suhtes ja kardad oma turvalisuse pärast, otsi kohe abi. Rohkem infot leiad Ohvriabi lehelt palunabi.ee.
    • Pane aeg paariteraapiasse. Kui olete mõlemad abikaasaga valmis koos probleeme lahendama, osalege koos paariteraapias. Psühholoog aitab teil koos probleemid lahendada.
    • Tea, millal on aeg suhe lõpetada. Kui oled ebaterves suhtes ja pole mingeid märke paranemisest, siis võib olla aeg see suhe lõpetada.
      Suhte lõpetamine, kas püsivalt või ajutiselt, on väga äärmuslik lahendus. Kui tegemist pole just vägivaldse suhtega, siis ei peaks sellist otsust peale paari nõustamist veel tegema. Selleks, et suhte tuleviku osas otsus teha, võiks vähemalt 6-8 korda paariteraapias käia. Tavaliselt käiakse paariteraapias kord kuus ehk see tähendaks siis 6-8 kuu pikkust pingutust probleemide lahendamiseks.

    Depressiooni tunnused ja sümptomid

    Depressioon on sageli esinev vaimse tervise seisund, mida iseloomustavad erinevad tunnused, mis võivad mõjutada inimese mõtlemist, tundeid ja igapäevast toimetulekut.

    Kas mul on masendus, stress, depressioon või ärevushäire?

    Nende seisundite eristamine võib olla keeruline, kuna masendusel, stressil, depressioonil ja ärevushäirel on palju kattuvaid sümptomeid. Siiski on igal neist oma iseloomulikud jooned. Masenduse, stressi, depressiooni ja ärevushäire eristamisel tasub analüüsida kestust, intensiivsust, põhjuseid ja ravi vajadust:

    • Masendus ja stress on tavaliselt ajutised, samas kui depressioon ja ärevushäire on pikaajalised seisundid.
    • Depressioon ja ärevushäire on tavaliselt intensiivsemad ja häirivad igapäevaelu rohkem kui masendus või stress.
    • Masendus ja stress on sageli seotud konkreetsete sündmuste või olukordadega, samas kui depressioon ja ärevushäire võivad tekkida ilma selge välise põhjuseta.
    • Masendus ja stress mööduvad sageli iseenesest või elustiili muutustega, samas kui depressioon ja ärevushäire vajavad tavaliselt professionaalset abi.

    Masenduse, stressi, depressiooni ja ärevushäire sümptomite mõistmine ja eristamine on oluline nii ennetuse kui ka õigeaegse abi otsimise seisukohalt. Kui masendus ja stress on tavapärased reaktsioonid elu väljakutsetele, siis depressioon ja ärevushäire võivad nõuda professionaalset sekkumist. Oluline on jälgida sümptomite kestust ja intensiivsust ning kahtluse korral pöörduda spetsialisti poole.

    Naeratav depressioon

    Isegi raske depressiooni sümptomid võivad kõrvalvaatajale jääda märkamatuks. “Naeratav depressioon” pole psühholoogide ametlik termin, kuid üha enam on hakatud sellist seisundit teadvustama. “Naeratava depressiooni” puhul paistab inimene naerusuine ja elurõõmus, kuigi ise sisimas kannatab depressiooni sümptomite all.

    Raske või sügav depressioon

    Raske depressiooniga patsiendil esineb tavaliselt intensiivne kurbus või rahutus, esineb tugevat enesehinnangu alanemist või ülearusus- ja süütunnet ning eriti rasketel juhtudel on reaalne suitsiidioht. 

    Raske depressiooni korral esinevad sümptomid on intensiivsemad ja neid esineb rohkem. Sümptomid on piisavalt tõsised, et häirida oluliselt igapäevaelu, võides põhjustada märkimisväärset töö- või õppimisvõime langust, sotsiaalset isolatsiooni ja erinevaid tegutsemisraskusi.

    Bipolaarne depressioon

    Bipolaarse meeleoluhäire korral esinevad maania- ja depressiooni perioodid. Kui maania ajal on meeleolu ülemääraselt kõrgenenud, esineb ülienergilisust ja ideedetulva, siis bipolaarse depressiooni perioodil tunneb inimene end õnnetu ja masendununa, tal puudub lootus, et tulevikus võiks midagi paremaks minna.

    Krooniline või pikaajaline depressioon

    Krooniline depressioon on pikaajaline depressiooni vorm. Seda iseloomustab pikem kestus ja püsivad sümptomid. Peamised kroonilise depressiooni tunnused on püsiv madal meeleolu, vähenenud energia, madal enesehinnang, keskendumisraskused, une- ja söögiisu häired ning lootusetuse tunne. 

    Hooajaline depressioon

    Hooajaline depressioon on seotud aastaaegadest tulenevate eripäradega, eelkõige vähesema päevavalgusega sügisesel ja talvisel perioodil. Hooajalise depressiooni sümptomid võivad olla kurbus, lootusetusetunne, väsimus, energiataseme langus, isu muutus, kaalutõus jm. 

    Hooajalise depressiooni põhjuste osas on teadlastel eriarvamusi. Võimalikuks peetakse, et talvel suureneb organismis melatoniinitase, mis valmistab keha talveuneks. Arvatakse ka, et talveperioodil on serotoniini ehk n-ö õnnehormooni reguleerimine raskendatud ja D-vitamiini tase väheneb.

    Rasedusaegne depressioon

    rasedusaegne depressioon

    Rasedusaegne depressioon esinemissagedus on hinnanguliselt 7-20%, aga arvatakse ka, et depressiooni esinemine raseduse ajal võib olla ka aladiagnoositud. Rasedusaegse depressiooni sümptomid võivad olla:

    • meeleolu alanemine, 
    • huvide ja elurõõmu kadumine, 
    • energia vähenemine,
    • iga tegevus võib nõuda tavalisest suuremat pingutust, 
    • tähelepanu- ja kontsentratsioonivõime alanemine, 
    • alanenud enesehinnang ja eneseusaldus, 
    • süü- ja väärtusetustunne, 
    • trööstitu ja pessimistlik suhtumine tulevikku, 
    • enesekahjustuse või suitsiidimõtted või -teod, 
    • häiritud uni, 
    • isu muutus,
    • ülemäärane muretsemine sünnituse või lapsevanemaks olemise osas. 
    • huvi vähenemine oma raseduse, lapse või iseenda suhtes
    • emotsionaalselt eraldatuse tunne, 
    • kergemini ärrituvus,
    • raskem luua kontakti teiste inimestega.

    Sünnitusjärgne depressioon

    Sünnitusjärgne depressioon puudutab uuringute kohaselt vähemalt 10% vastsetest emadest ning 5% isadest lapse esimese eluaasta vältel.

    Sünnitusjärgne nn baby blues on väga tavaline nähtus, avaldudes meeleolude vaheldumise, nutmise, kurvameelsuse, ärrituvuse ja unehäirena. Umbes 70-80% kõigist vastsetest emadest kogeb pärast lapse sündi negatiivseid tundeid või meeleolukõikumisi.

    Depressiooni sümptomid on tugevamad, süvenevad ning kestavad kauem kui mõni nädal. Sünnitusjärgse depressiooni tagajärjel on keeruline on oma pisikese eest vajalikul määral hoolt kanda, see võib mõjutada kiindumussuhte kujunemist selle kaudu ka beebi heaolu.

    Sünnitusjärgse depressiooni tunnused, mille ilmnemisel võiks pöörduda spetsialisti poole on:

    • Energia ja huvipuudus
    • Süütunne
    • Väärtusetuse tunne
    • Enda hooletusse jätmine
    • Võimetus elust rõõmu tunda
    • Huvipuudus oma beebi vastu
    • Negatiivsed tunded beebi vastu või hirm talle viga teha
    • Kõrge ärevuse tase
    • Raskused keskendumisel
    • Ärrituvus
    • Unetus või oluliselt suurenenud unevajadus
    • Isutus

    Sünnitusjärgse depressiooni sümptomitest ja abivõimalustest võib lugeda juurde ka Tervisekassa infolehelt.

    Depressiooni diagnoosimine ja testid

    Depressiooni kahtluse korral on oluline märgata oma enesetunnet, olla enda vastu lahke ja mõistev. Oma emotsioonide tunnistamine on julguse ja eneseteadlikkuse märk ning abi otsimine ja oma heaolu eest hoolitsemine enesearmastuse väljendus. Pidage meeles, et depressioon on ravitav ning võimalik on depressiooni sümptomite leevendamine ja elukvaliteedi märkimisväärne parandamine.

    Depressiooni diagnoosimiseks võib pöörduda perearsti või vaimse tervise õe poole. Psühholoog või psühhiaater saab samuti teha põhjaliku hindamise. Psühholoogi vastuvõtt on tasuline ja järjekorrad võivad olla mitu kuud pikad. Mida siis ikkagi ise saab teha? Esimese asjana tuleks hinnata, kas on põhjust kahtlustada depressiooni. Selleks on mitmeid võimalusi. Üks võimalik enesehindamise küsimustik on peaasi.ee lehel. Võimalusel pange kirja ka oma tunded ja käitumine, see aitab mustreid tuvastada. Palju infot depressiooni sümptomite ja ravivõimaluste kohta koos testimise võimalusega on ka depressiooni vihikus

    Depressiooni ravi

    Depressiooni ravi sõltub haiguse raskusastmest ja patsiendi eelistusi. Kergest depressioonist võib vabaks saada üldise toetuse ja psühhoteraapiaga. Abi võib olla ka spetsialistide soovitustest, kuidas depressioonist võitu saada. Mõõdukaid ja raskeid depressioone ravitakse ravimite, psühhoteraapia või mõlema kombineerimisega. Mõnikord kasutatakse depressiooni ravis ka elekterkrampravi ja valgusravi. Vajadusel võib võtta haiguslehe depressiooni ravi toetamiseks arsti poolt soovitatud perioodiks.

    Depressioon on tõsine haigus ja depressiooni sümptomite korral tasub kindlasti professionaalset abi otsida. Samuti on oluline jälgida, et elustiil on tervislik. Regulaarsel unel, liikumisel ja tervislikul toitumisel on positiivne mõju meie enesetundele ning füüsilisele ja vaimsele tervisele. Samuti on olulise mõjuga toetavad suhted ja võimalus tegeleda meelepäraste tegevuste ja hobidega.

    Psühhoteraapia 

    Psühhoteraapia on depressiooni ravis tihti väga mõjus, sest rääkimine annab võimaluse tekitada oma tunnetes, mõtetes ja käitumises muutuse ning leida lahendusi. 

    Psühhoteraapia olulisus depressiooni ravis:

    • Pakub toetavat keskkonda oma tunnete ja mõtete väljendamiseks.
    • Aitab tuvastada ja muuta negatiivseid mõttemustreid.
    • Aitab arendada probleemilahendusoskusi.
    • Suurendab teadlikkust oma emotsioonidest ja käitumisest, aitab mõista depressiooni põhjuseid ja toetab enesetunnetuse parandamist.
    • Aitab leida tervislikke viise stressiga toimetulekuks ja efektiivseid meetodeid konfliktide lahendamiseks.
    • Toetab tervisliku eluviisi kujunemist.
    • Aitab ennetada tagasilangusi ja märgata depressiooni varajasi märke.

    Depressiooni ravimid

    Depressiooni ravis kasutatakse sageli antidepressante, mis mõjutavad inimese aju talitlust ja aitavad taastada psüühilist tasakaalu, vähendada ärevust ja rahutust, suurendada tegutsemistahet, parandada meeleolu, und ja isu.

    Antidepressantide puhul tasub meeles pidada:

    • Raviefekt ilmneb enamasti nädala või paariga. 
    • Antidepressantide kasutamisest ei teki ravimisõltuvust.
    • Igal ravimil on kõrvaltoimed ja nii ka antidepressantidel – neid tutvustab sulle depressiooni ravimid määranud arst. Pea meeles, et enamik kõrvaltoimeid on lühiajalised.
    • Ravimi valik on individuaalne. Ära anna kunagi oma ravimit teisele või võta ise teisele määratud ravimit.
    • Ravi antidepressandiga on enamasti pikaajaline ja kestab vähemalt mitu kuud.

    Depressiooni looduslik ravi

    Üks tuntumaid ärevuse ja depressiooni rahvameditsiini abivahendeid on palderjan, mis on suhteliselt leebe looduslik ravim ja millel on tõestatult rahustav mõju. Peale selle on veel hulk looduslikke ravimtaimi, mille kohta on väiksemate uuringutega leitud positiivne mõju depressiooni ravis. Mõned uuringud on näidanudselliste looduslike vahendite potentsiaali depressiooni sümptomite leevendamisel, aga oodatav raviefekt ja koosmõju muude ainetega võib olla ebaselge. Depressiooni loodusliku ravi vahenditest on levinud näiteks safran, omega-3 rasvhapped, L-trüptofaan, naistepuna jne. 

    Tasub meeles hoida, et läbiviidud uuringutel pole alati tugevat teadustausta ja enne kvaliteetsete ja põhjalike uuringutulemuste saamist peaksime säilitama ettevaatlikkuse, eriti mis mõjutab doseerimist ja toksilisust. Enne katsetamist on oluline konsulteerida arstiga, et vältida koosmõju teiste ravimitega.

    Mõnikord soovitatakse ka aroomiteraapiat ning ehkki sellel puudub tõenduspõhine teadustaust selle kasutamiseks depressiooni ravis, ei ole see tõenäoliselt inimesele kahjulik ja olenevalt inimesest võib olla meeldiv ja toetav kogemus.

    Enne ravimtaimede või toidulisandite kasutamist on oluline konsulteerida alati oma arsti või kvalifitseeritud tervishoiutöötajaga, eriti kui võtate juba ravimeid või teil on terviseprobleeme. Looduslikud vahendid ei asenda professionaalset meditsiinilist abi raske depressiooni korral, seega ei tohiks need olla ainsad depressiooni ravi meetodid.

    Kuidas aidata depressioonis inimest või temaga koos elada?

    Toetav lähedane saab aidata, pakkudes kuulamisvalmidust, julgustades professionaalse abi otsimist ning olles igapäevaselt olemas, isegi kui olukord tundub raske. Väikeste sammude ja pideva mõistmise kaudu saab luua turvalise keskkonna, mis aitab depressiooniga toime tulla ja tervenemise poole liikuda.

    Peaasi on koondanud peamised soovitused, mida jälgida, kui lähedasel on depressioon:

    • Kuula teda. Sageli võib ta samu asju mitu korda rääkida, kuid see on tema jaoks vajalik. Ära kiirusta nõuannetega, kui ta pole seda palunud. Kui depressiooni on põhjustanud mingi kindel probleem, proovi aidata tal lahendust leida.
    • Ole temaga kannatlik. Ta võib vahel olla ärritunud, eemale-tõmbunud, huvitu, lähedust tõrjuv, mõjuda tänamatuna. Ära võta seda isiklikult, sest see on tingitud haigusest.
    • Veeda temaga aega, julgusta teda tegelema kasvõi mõne igapäevase tegevusega. Aktsepteeri seda, kui ta tahab olla mõnikord omaette.
    • Depressiooni haigestunud inimesel on sageli raske uskuda, et tema olukord paraneb. Sisenda talle lootust, et tal läheb paremaks.
    • Jälgi, et ta sööks ja jooks piisavalt.
    • Aita tal hoiduda alkoholist ja uimastitest.
    • Julgusta teda otsima ja vastu võtma professionaalset abi.
    • Ära jäta enesetapumõtteid tähelepanuta. Kui tal on enesetapumõtted või ta on ennast kahjustanud, veena teda, et ta sellest oma raviarstile räägiks. Enesetapuriski korral ära jäta teda üksi ja kutsu abi.

    Kokkuvõte

    Depressiooni tekkepõhjused on mitmekesised, hõlmates nii bioloogilisi, psühholoogilisi kui ka keskkondlikke tegureid. Oluline on mõista, et depressiooni avaldumine on iga inimese puhul individuaalne – depressiooni tunnused ja nende intensiivsus võivad märkimisväärselt erineda. Seetõttu on ka depressiooni ravi alati personaalne, sõltudes konkreetse inimese olukorrast, sümptomitest ja vajadustest. Võimalikud ravimeetodid ulatuvad psühhoteraapiast ja depressiooni ravimitest kuni elustiilimuutuste ja looduslike lähenemisviisideni. 

    Kõige olulisem sõnum on meeles hoida, et depressioon on ravitav seisund ning esimene ja kõige tähtsam samm paranemise teel on abi otsimine. Kui kahtlustad endal või oma lähedasel depressiooni, ära kõhkle pöördumast spetsialisti poole – õigeaegne ja professionaalne abi võib oluliselt parandada elukvaliteeti ja kiirendada tervenemist.

    UUS! Liitu meie Facebooki kogukonnaga

    Elu on täis valikuid ja mõnikord võib olla raske teha õigeid otsuseid. Meie tugigrupp pakub tuge, nõuandeid ja toetust, et aidata sul navigeerida läbi elu väljakutsete ja leida enda jaoks parimad lahendused. Siin saad küsida küsimusi, alustada teemasid ja olla osa toetavast kogukonnast. Oleme olemas, et aidata sul saavutada vaimne ja emotsionaalne tasakaal ning juhendada sind tervisliku ja õnneliku elu suunas.

    Back To Top