Tervislike toitumisharjumuste omandamine on tõhusaim vahend ennetamaks haigestumist peamistesse enneaegset surma põhjustavatesse haigustesse (südameveresoonkonna haigused, vähk, diabeet).
Dieedi ehk toitumisviisi eesmärk on tagada kehale vajalike toitainete kättesaadavus, arvestades seejuures nii isiku terviseseisundi kui maitse-eelistustega.
Kiirlahendust pakkuvad vastuolulised ja eksitavat infot levitavad moedieedid eelnevalt nimetatud nõuetele ei vasta ja võivad osutuda isegi ohtlikuks.
Tervisliku toitumisviisi omandamiseks järgi lihtsaid juhiseid:
- söö iga päev vähemalt 2 portsjonit puuvilju/marju ja 3 portsjonit köögivilju (kokku min 500g);
- vali erinevaid köögivilju saamaks kätte kõik vajalikud vitamiinid, ära piirdu vaid harjumuspärastega;
- minimeeri halba koleterooli sisaldavaid toiduaineid, alustades punasest lihast;
- vähenda suhkru tarbimist esmalt magusate jookide arvel – mahlad, karastusjoogid;
- jälgi soola tarbimist: soolas on naatrium, mille liig põhjustab vererõhu kõrgenemist ja südamehaigusi;
- söö kala – lõhe, forell ja tuunikala, mis sisaldavad omega-3 rasvhappeid, D-vitamiini ja olulisi mineraale;
- toiduvalmistamisel kasuta või asemel oliivõli;
- valmistoite ostes loe neil olevaid toitumisalaseid silte nii kolesterooli, soola kui kalorite sisalduse kohta ja tee parim valik.
Allikas: https://www.adventisthealth.org/services/nutrition/