fbpx
skip to Main Content

Kohtasin Kaunases toimunud elustiilimeditsiini konverentsil paljude teiste huvitavate esinejate seas dr Paul Claytonit, kes müüs seal ka oma raamatut Let your food be your pharmaco-nutrition (Olgu sinu toit su ravim-toiduks), kus ta esitab kokkuvõtlikult oma nägemuse sellest, kuidas toit mõjutab meie tervist. Neil, kel asja vastu sügavam huvi, tasub lugeda tema selleteemalist põhjalikumat raamatut „Tulest välja“ (Out of the Fire).

Dr Paul Clayton töötas kliinilise farmakoloogina, kuniks ta mõistis, et toidu farmakoloogiline mõju on meie tervisele palju mitmekesisem ja olulisem kui ühegi ravimitootja toode. Viimased 40 aastat on ta uurinud, kuidas toit meie tervist mõjutab. Käesolev raamat võtab lühidalt kokku, kuhu teadus selles osas jõudnud on. Ainult väike osa raamatus kirjeldatust on Pauli enda töö vili. Suur osa on kokkuvõte tuhandete teiste teadlaste laborites ja haiglates tehtud tööst.

Järgnevalt jagan lühidalt Pauli nägemust sellest, mis on meie toitumisega valesti ning kuidas seda jälle korda saada.

Antiik-Kreeka, Antiik-Rooma ja islamimaailma arstid uskusid, et meie keha koosneb neljast erinevast vedelikust ja et kõik haigused tulenevad nende vedelike vahelise tasakaalu puudumisest. See lihtne teooria püsis pea 2000 aastat ning selle jäänukid püsisid peaaegu 19. sajandini, kui tekkis kaasaegne meditsiin. Siis algasid detailsed uurimused sellest, kuidas ja mis me oleme, mille tulemusena tekkis suur kogus informatsiooni haiguste kohta, loendamatud meditsiinilised erialad ning suur valik spetsiifilisi ja enamasti mürgiseid ravimeid, mis domineerivad tänapäevases meditsiinisüsteemis.

Kuigi see farmatseutiline lähenemine on tihti efektiivne haiguste sümptomite allasurumises, on ta siiski läbi kukkunud degeneratiivsete haiguste (südamehaigus, diabeet, vähk, dementsus, osteo­poroos, artriit, allergiad, depressioon, ärevus jne) ennetamisel, mis koormavad tänast meditsiinisüsteemi. Teadusuuringud näitavad, et enamus neist haigusjuhtumitest – võimalik et lausa 90% – on põhjustatud elustiili ja toitumisega seotud teguritest ning on suuresti ennetatavad. Nende haiguste põhjuseks ei ole vananemine, mis on möödapääsmatu. Neid põhjustab suuresti krooniline, märkamatu põletik, seisund, mis ei ole üldse möödapääsmatu. Tegelikult on seda kerge ravida ja ennetada.

See on viinud neid haigusi ühendava teooriani, mis jätab ohtlikud ravimid kõrvale ja keskendub selle asemel toidule, mida me sööme. See on üllatavalt lihtne, seda võiks peaaegu et käsitleda kaasaegse ja teadusliku versioonina sellest iidsest nelja vedeliku teooriast. Sellel uuel ühendaval teoorial on viis elementi, millest enamik on laialt tunnustatud.

põletikuvastased toidudKaasaegse tsivilisatsiooni haigusi mõjutab olulisel määral elustiil ja toitumine.

  • Enamikul neist haigustest on ühisosa: krooniline põletik, protsess, mis kahjustab ja hävitab terveid kudesid igas organis, millega ta kokku puutub.
  • Kolm peamist põletikuvastast komponenti meie toidus on oomega-3 rasvhapped, polüfenoolid ning 1-3, 1-6 beetaglükaanid.
  • Uuringud näitavad, et nende põletikuvastaste komponentide tase meie toidus on kõigi aegade madalaimal tasemel.
  • Kui need põletikuvastased komponendid meie toitu tagasi panna ja põletikku soodustavad toidud ära võtta, siis need degeneratiivsed haigused vähenevad kuni 90%.

Kui sa tahad suurendada tõenäosust, et sul õnnestub elada pikalt ja tervelt, peaksid kaaluma mõningaid lihtsaid elustiilimuutusi.

krooniline põletik

Mis on põletik?

„Põletik on osaline pea kõigis kroonilistes haigustes… reumatoid­artriit, Crohni tõbi, diabeet ja depressioon, koos peamiste tapjate südamehaiguste ja insuldiga.“ (Scientific American, 2009)

Põletikest rääkides tuleb eristada kahte peamist vormi: akuutset ja kroonilist. Akuutne põletik on üldiselt positiivne ja lühiajaline protsess, mis on seotud tervenemisega. Krooniline põletik on läbinisti halb ja väga keerukas protsess. Näiteks krooniline põletik liigeses kahjustab aeglaselt kõhre, mis lõpuks paistab välja artriidina. Kui see toimub bronhides, siis see kujuneb astmaks jne. Lisaks lühendab krooniline põletik ka telomeere, mis takistab rakkude jagunemist ning kude hakkab surema.

Väga levinud põletikud kehas on:

  • lihaste põletik
  • veresoonte põletik
  • igemepõletik
  • limaskesta põletik
  • põskkoopa põletik
  • ninakoopa põletik
  • sidekoe põletik
  • küünarliigese põletik
  • põletik põlves
  • kannakõõluse põletik

Igal põletikul on õnneks üldjuhul olemas ka oma ravimid ning õigeaegne reageerimine ei ole tervisele ohtlik. Kui sa kahtlustad põletikku siis konsulteeri asjatundjaga ning kirjelda talle põletiku sümptomeid ja tunnuseid ning küsi põletiku vastu raviks vastavaid ravimeid.

Kas krooniline põletik on välditav?

põletiku raviMeie elustiilist tulenevalt on peaaegu kõigil täiskasvanutel ja järjest enamatel teismelistel krooniline põletik, kuid seda on lihtne vältida. Meditsiinilised andmed näitavad, et krooniline põletik on väga harv nähtus piirkondades, kus inimesed järgivad traditsioonilist elustiili. Neid piirkondi kutsutakse sinisteks tsoonideks (Blue Zones). Räägitakse viiest geograafilisest sinisest tsoonist, sh adventistid Loma Lindas Californias, kuid suurim sinine tsoon on saar ajas. See on viktoriaanlik sinine tsoon, kus vastavalt meditsiinilistele andmetele kroonilist põletikku praktiliselt ei esinenud.

Südamehaigus ja vähk on tänapäeval suurimad probleemid, kuid viktoriaanlikul Inglismaal neid peaaegu ei esinenud. Suurepärased teadaolevad andmed näitavad, et viktoriaanlaste võimalused elada tervena kõrge vanuseni olid paremad kui meil. Ja seda ilma kaasaegsete diagnostikavahendite, kirurgia ja ravimiteta, millele meie loodame.

Jah, esimesed aastad peale sündi olid karmid, kuid need, kes jõudsid viienda sünnipäevani, elasid sama kaua kui meie. Nad ei surnud valdavalt degeneratiivsetesse haigustesse, vaid sünnitamisel, tulekahjudes, traumade ja nakkuste tagajärjel. Siiski esines südamehaigust ja vähki, kuid need näitajad olid väga madalad, umbes 90% väiksemad kui praegu.

Uuringud näitavad, et viktoriaanlaste hea tervis tuli peamiselt nende heast elustiilist ja toitumisest.

Telli tervisliku eluviisi nipid oma postkasti

Internet on täis infot toitumisest ja tervisliku eluviisi soovitustest. Kuid mitte kõik ei ole sulle kasulikud - toome sinuni ainult teaduslikult tõestatud soovitused ja nipid oma vaimse ja füüsilise tervise parandamiseks. Uudiskirja ei saada me tihti, isegi mitte kord kuus. Uudiskirja tellides nõustud meie privaatsustingimustega.

    Mis tekitab kroonilist põletikku?

    Viis peamist elustiilist tulenevat kroonilise põletiku põhjust.

    1. Oomega-3 ja oomega-6 rasvhapete halb tasakaal. Neid peaks olema suhtes 1:1, kuid see on tõusnud 15:1 ja Ameerikas lausa 25:1, me sööme liiga vähe oomega-3 rasvhappeid ja liiga palju oomega-6 rasvhappeid.
    2. Liiga vähe puu- ja köögivilju, mis sisaldavad peale muude oluliste ainete ka küllaldaselt polüfenoole, millel on tugev põletikuvastane toime. Me sööme neid võrreldes viktoriaanlastega 2/3 vähem, kuid lisaks on polüfenoolide sisaldus meie toidus langenud 2/3, seega on meie toidus polüfenoole 90% vähem kui neil.
    3. Põletikku soodustavad toiduvalmistamise meetodid, mis tekitavad AGE ja ALE. Me valmistame valgu- ja rasvarikast toitu liiga kõrgetel kuumustel või tarbime mass­toodetud töödeldud toitu.
    4. Ülekaalulisus ja rasvumine, mis on 21. sajandi rahvatervise suur väljakutse ja teisel kohal enneaegse surma põhjustajana. Ülekaalulisus ja rasvumine on tänapäeval peamiseks kroonilise põletiku tekitajaks.
    5. Vabad radikaalid, mis tekitavad oksüdatiivset stressi ja põletikku. Krooniline põletik tekitab vabu radikaale, mis omakorda tekitavad põletikku ning olemegi sattunud kinnisesse ringi. Väga suur vabade radikaalide tekitaja on suitsetamine.

    Põletiku mõju meie kehale

    Teadus areneb pidevalt, kuid enamik teadlasi usub, et just krooniline põletik on paljude haiguste juurpõhjus. Suurt osa tänapäevasest vananemise protsessist juhib krooniline põletik ning peamised toitumisega seotud ja muud tegurid, mis kas aeglustavad või kiirendavad seda protsessi, on hästi teada.

    „Kroonilisel põletikul on keskne roll meie ajastu kõige raskemates haigustes, nagu reumatoidartriit, vähk, südamehaigus, diabeet, astma ja isegi Alzheimeri tõbi.“ (Harvard Medical School Statement 2018)

    Põletiku ravi. Kuidas põletikuga võidelda?

    Kroonilise põletikuga võitlemine toitumisega on odav, kerge, ohutu ja märkimisväärselt efektiivsem kui lootmine meie praeguse tervishoiusüsteemi armule. Väga lühidalt seitse sammu, kuidas kroonilise põletikuga ise võidelda. Kuidas vähendada põletikku kehas?

    1. Sea oma toitumine korda. Rohkem tuleks süüa puu ja -köögivilju, täisteratooteid ja kaunvilju. Vähem suhkrut ja soola, suitsutatud, grillitud ja praetud toite.
    2. Võta põletikuvastast toidu­lisandit. Hästi tasakaalustatud toidust saad kõik vajaliku, kui sa tarbid päevas 3500 kalorit või rohkem. Istuva elustiiliga, tarbides 2000 kuni 2500 kalorit päevas, ei ole enam võimalik isegi hästi tasakaalustatud toidust pikaajaliseks terviseks olulisi aineid saada.
    3. Natuke rohkem trenni, palun! Mõõdukas trenn ja aktiivsus suurendab väljavaateid tervemale elule, osalt seetõttu, et sellel on põletikuvastane toime. Standardne nõuanne on 30 minutit aktiivsust, viis korda nädalas, intensiivsusega, mis tõstab sinu pulssi.
    4. Vajadusel langeta kaalu, järk-järgult ja jätkusuutlikul viisil. On tõendeid, et n-ö yo-yo dieeditamisel on põletikku soodustav mõju.
    5. Anna oma immuunsüsteemile parimad tingimused igasuguse põletikuga lõplikult toime tulla. Kui immuunsüsteem ei saa akuutsest lõplikult jagu, siis tekib krooniline põletik. Näiteks halb suuhügieen ja krooniline igeme­põletik on seotud südamehaigusega.
    6. Lõpeta suitsetamine, kuid seda sa ilmselt juba teadsid. Väldi või minimeeri kokkupuudet saastunud õhuga.
    7. Vähenda stressi, kuna see paneb keha põletikureaktsiooni häireolukorda. Mediteeri, maali, pane näpud mulda, ole kohal. Kui vaja, tarvita safranipõhist toidulisandit.

    Elustiilipõhine lähenemine kombineerituna tervisliku toidu, regulaarse aktiivsuse ja stressi vähendamisega parandab elukvaliteeti, vähendab kroonilist põletikku ja kõikvõimalikke surmapõhjuseid. See parandab nii tervist kui oodatavat eluiga.

    Põletikuvastased toidud

    põletikuvastased toidud

    Arstid hakkavad aru saama, et üks parimaid viise põletiku vähendamiseks ei peitu mitte ravimikapis, vaid külmkapis. Põletikuvastast dieeti järgides saate põletikuga lõplikult võidelda. Seega tuleb tervis ka toidust. Millised toidud on põletikuvastased?

    Põletikuvastane dieet peaks sisaldama järgmisi toite:

    • tomatid
    • oliiviõli
    • rohelised lehtköögiviljad, näiteks spinat ja lehtkapsas
    • pähklid nagu mandlid ja kreeka pähklid
    • rasvased kalad nagu lõhe, makrell, tuunikala ja sardiinid
    • puuviljad nagu maasikad, mustikad, kirsid ja apelsinid

    Siin on healthline.com 13 parimat põletikuvastast toiduainet:

    1. Marjad – väikesed puuviljad, mis on täis kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Levinumad neist on maasikad, mustikad, vaarikad ja murakad. Marjad sisaldavad antioksüdante, mida nimetatakse antotsüaniinideks. Nendel ühenditel on põletikuvastane toime, mis võib vähendada ka haigestumisriski.
    2. Rasvane kala – sisaldab suures koguses oomega-3 rasvhappeid EPA ja DHA, millel on põletikuvastane toime. Näiteks lõhe, sardiin, heeringas ja makrell.
    3. Brokkoli – üks parimaid sulforafaani allikaid. See on antioksüdant, millel on tugev põletikuvastane toime.
    4. Avokaado – pakuvad erinevaid kasulikke ühendeid, mis kaitsevad põletike eest ja võivad vähendada vähiriski.
    5. Roheline tee – kõrge EGCG sisaldus vähendab põletikku ja kaitseb teie rakke kahjustuste eest, mis võivad põhjustada haigusi.
    6. Paprika – Tšillipiprad ja paprikad on rikkad kvertsetiini, sinapiinhappe, ferulhappe ja muude tugeva põletikuvastase toimega antioksüdantide poolest.
    7. Seened – trühvlid, portobello seened ja shiitake sisaldavad ühendid, mis võivad põletikku vähendada. Nende söömine toorelt või kergelt küpsetatuna võib aidata teil täielikult ära kasutada nende põletikuvastast potentsiaali.
    8. Viinamarjad – neis sisalduvad taimeühendid, näiteks resveratrool, võivad põletikku vähendada. Samuti võivad need vähendada mitmete haiguste riski.
    9. Kurkum – sisaldab tugevat põletikuvastast ühendit, mida nimetatakse kurkumiiniks. Musta pipra söömine koos kurkumiga võib oluliselt parandada kurkumiini imendumist.
    10. Oliiviõli – pakub tugevat põletikuvastast toimet, mis võib vähendada teie südamehaiguste, vähi ja muude tõsiste terviseseisundite riski.
    11. Tume šokolaad ja kakao – neis sisalduvad flavanoolid võivad põletikku vähendada. Samuti võivad need vähendada mitmete haiguste riski.
    12. Tomatid – suurepärane lükopeeni allikas, mis võib vähendada põletikku ja kaitsta vähki.
    13. Kirsid – nii magusad ja hapud kirsid sisaldavad antioksüdante, mis vähendavad põletikku ja haigestumisriski.

    UUS! Liitu meie Facebooki kogukonnaga

    Elu on täis valikuid ja mõnikord võib olla raske teha õigeid otsuseid. Meie tugigrupp pakub tuge, nõuandeid ja toetust, et aidata sul navigeerida läbi elu väljakutsete ja leida enda jaoks parimad lahendused. Siin saad küsida küsimusi, alustada teemasid ja olla osa toetavast kogukonnast. Oleme olemas, et aidata sul saavutada vaimne ja emotsionaalne tasakaal ning juhendada sind tervisliku ja õnneliku elu suunas.

    Allan Randlepp

    Toitumisnõustaja

    Allan on toitumisnõustaja ja koolitaja, kelle meelisteemadeks on elustiil ja pikaealisus, sh toitumine ja füüsiline aktiivsus.
    Back To Top